Vähemmän sanoja, enemmän sydäntä


Ajatuksia läsnäolosta, egon ylivallasta irti päästämisestä... Kuuntele sydäntäsi, opi tulkitsemaan elämän tiellä olevia merkkejä ja – ennen kaikkea- kurkota kohti unelmiasi.

Läsnäolo

Höyhen laskeutuu kevyesti leijaillen maahan. Katselen sen laskeutumista, kuinka kevyesti, hitaasti ja leikitellen se putoaa maahan pienessä tuulessa. Läsnäolo – suuri sana, mutta niin vaikea toteuttaa elämässä. Ja kuitenkin ratkaiseva onnellisen elämän avain. Se on myös tie oman sydämen ja intuition kuulemiseen. Voin valita sydämen kuulemisen ja olla läsnä yhä enemmän oman elämäni äärellä niin tarkkaillen luonnon ihmeitä kuin ollen läsnä omassa arjen kulussa ja ihmisen kohtaamisessa.

Voin tarkkailla niitä, jotka osaavat hidastaa, kuten koirani nuuhkiessa innoissaan tienpiennarta. Kuten pieni lapsi, joka keskittyy pienen puron varrella uittamaan kaarnavenettä. Voin valita kohdata oman nuoreni läsnäolevasti ja kuunnella, mitä hänellä on sydämellään juuri nyt. Miten tärkeitä nuo hetket elämässä ovatkaan. Kuinka arvokasta – kaikki se rakkaus mitä ilmennän arjessa – olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

Anthony de Mello, Havahtuminen: ”Kun harhaluulot haihtuvat, pääsette viimein kosketuksiin todellisuuden kanssa ja ette koskaan ole enää yksin. Ihmisten seura ei paranna yksinäisyyttä. Kosketus todellisuuteen parantaa yksinäisyyden. Voitte tietää, mitä yksin oleminen on vasta kun lakkaatte takertumasta, lakkaatte riippumasta.”

Tässä ja nyt elämä

Läsnäolo toteutuu elämällä nykyhetkessä. Minulla ei ole menneisyyttä, ei tulevaisuutta. Kaikki mitä minulla on, on nykyhetki. Miksi on niin tärkeää elää nykyhetkessä?

Läsnä olevassa hetkessä eläminen tuo onnellisuutta ja sydämen yhteydessä elämistä, sisäistä rakkautta.

Elämässä tarjoillaan helppoja ratkaisuja onnen lähteeksi ladaten odotuksia tulevaan. Voisin halutessani tukeutua asioihin, mitä toisivat mukanaan hetkellisen täyttymyksen. Niitä odotuksia puetaan mainonnassa ja tarinoissa mitä ihmeellisimpiin onnellisuuspaketteihin ja tarjoillaan juhlavassa käärepaketissa. Yksinkertaisimmillaan elämässä on kyse siitä, että kuuntelemme sydäntämme. Otamme sydämen sanoman huomioon tehdessämme valintoja, jutellessamme läheisillemme, pitäessämme palaveria kollegan kanssa. Kun elän nykyhetkessä, en kaiva mennyttä historiaa, en lataa odotuksia tulevasta. Keskityn vain nykyhetkeen. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus aloittaa alusta. Läsnäoloa ja nykyhetkessä elämistä voi ja on hyödyllistä harjoittaa.

Mielen tasolla läsnäoloa voi harjoittaa meditoimalla. Siihen on monia menetelmiä ja jokainen voi valita omansa. Kun meditointi on säännöllistä ja jatkuvaa, se alkaa tuoda mielenrauhaa, oivalluksia, lisätä luovuutta sekä elämänlaatua. Itsellä toimii parhaiten harjuilla ulkona tehtävä kehollinen meditaatio, kotona istuen tehty hiljentymisharjoitus sekä metsässä käveleminen keskittyessäni samalla rentoon sisään- ja uloshengittämiseen. Toisinaan kiinnitän mieleni omaan sisäiseen keholliseen tutkiskeluun, toisinaan ympäristön havainnointiin hiljaisuudessa. Hyväksyn ajatukseni ja tunteeni. Ne saavat tulla ja mennä, kuin pilvet. En takerru niihin. En ole sama kuin tunteeni ja ajatukseni.

Egon vallasta irti päästäminen

- Echart Tolle:” Jumalaa ei saavuteta lisäämällä jotakin sieluun, vaan vähentämällä siitä jotakin.”

Sydämeni kuuntelu on johtanut minut itseni syvälliseen tutkiskeluun ja alan vaihtoon. Olen lähtenyt kohtaamaan itseni silmästä silmään tehden ratkaisevia muutoksia elämässäni. Haluanko pitää egoni vai lähteä sydämen kuuntelun tielle? Egoa kuunnellessa voin jatkaa entiseen malliin ja maailma sisimmässäni ja ympärillä jatkaa kulkuaan. Sydäntä kuullessani pääsen ihanalle matkalle, mutta samalla heittäytymään tyhjän päälle luottaen, että elämä kantaa ja tulen kannetuksi.

Työurani olen tehnyt asiakaspalvelutehtävissä. Ihmisen kohtaaminen on palkitsevaa kaikkine siihen liittyvine haasteineen ja mahdollisuuksineen. Työ itsessään finanssialalla, tulosten saavuttaminen ja vaikeuksien voittaminen sai minut tuntemaan itseni tärkeäksi ja hyväksytyksi- niin ihmisenä kuin työyhteisön jäsenen. Kapusin uraportaita yhä ylemmäs asiantuntijatehtävissä. Kehitin itseäni, verkostoani, kävin epämukavuusalueilla, jotta tulisin yhä paremmaksi työssäni. Opin muilta ihmisiltä asioita yhä lisää- mutta en itseni kuuntelua. Elimistöni alkoi reagoida työelämässä yhä enemmän stressireaktioilla. Olen meluun ja ulkoisiin ärsykkeisiin kehollisesti herkästi reagoiva ihminen. Tunnistin hengityksen salpautumista, paineen tuntua kiireisinä ja hektisinä aikoina, univaikeuksia, oman läsnäoloni puutetta arjessa. Menin eteenpäin kuin autopilotti, suorittaen rutiininomaisesti elämää. Yhä useammin koin sydämeni tuntoja ja oireiluja, jotka antoivat viitteitä muutoksen tarpeesta.

Mitä itselläni tarkoittaa egon ylivallasta irti päästäminen?

Tunnistan, että analyyttinen ja ongelmia ratkaiseva työrooli on hyvin syvällä ytimessäni. Se tulee mukanani kuin tauti ihmissuhteisiini, arjen tekemisiini ja olemisen tilaani. Itselläni intuitio alkoi antaa merkkejä suunnan muutoksen tarpeellisuudesta. Kuuntelen kehoni hiljaisia merkkejä. Otan vastuuta hyvinvoinnistani. Minulla hyvinvointi on osa hyvää elämää ravinnon ja liikunnan suhteen. Lepo onkin sitten toinen juttu. Saatoin tinkiä levosta ja yöunista, jotta ehdin ”elää” hektisen työelämän ohella. Halusin sekä harrastaa, toteuttaa itseäni, että ylläpitää ihmissuhteita. Kuvio vaan ei toiminut, koska jotain olennaista puuttui. Lähdin lisäämään hyvinvointia mieleni ja järkeni valjastaen ja opiskelin työni ohella Asahi ohjaajaksi sekä Personal Traineriksi. Suoritin taas lisää. Niin tyypillistä egon ohjailua. Otetaan järki ja analysointi käyttöön ja lisätään ihmiseen jotain. Kun pitäisi päinvastoin vähentää, riisua pois ylimääräinen, jotta tilaa vapautuu uudelle. Aina jotain puuttuu- aina pitää tehdä enemmän, olla enemmän, jotta elämä on hyvää, jotta minä olen hyväksytty. Mutta ihminen ei voi olla loputtomiin oravanpyörässä. Hyväksyntää ja rakkautta ei saa hakemalla sitä itsensä ulkopuolelta. Se löytyy ihmisen sisältä.

viittaukset:

Eckhart Tolle

Anthony de Mello; Havahtuminen


100 views0 comments

Recent Posts

See All