Uramuutos-pankkiirista luontopoluille


”Katri Syvärinen on lämmin, empaattinen ja muutostilanteessa kullanarvoinen coachaaja. Olen itse jo pitkään kehittänyt itsetuntemustani ja Katrin avulla opin lisää itsestäni. Pääsin kiinni syvimpään ja olennaisimpaan itselleni riittämisen suhteen. Ikuisena suorittajana poistan vanhoja lukkoja ja haitallisia uskomuksia.” Kiitos Katri. Nyt olen omalla tielläni.

Kuka olen

Lähdin lisäämään itsetuntemusta jo aiempien elämänmuutosten kautta. Yksi muutos saa aikaan lisää uskallusta. Niin kävi itselläni. Aloin kiinnostua yhä enemmän omannäköisestä elämästä ja onnellisuudesta. Identiteettikriisi lähti avioerosta ja jatkui kun irtisanouduin vakituisesta työstäni puolitoistavuotta sitten. Tässä kymmenen vuoden muutosperiodissa olen tutustunut itseeni yhä paremmin erilaisten itsetuntemusmenetelmien avulla. Tärkeä oppiminen on itselleni syntynyt siitä, että on ollut erilaisia ihmisiä peilinä. Olen tarvinnut sekä korjaavaa, että eheyttävää palautetta tullakseni itsekseni ja ihmiseksi, joka tänä päivänä rakastaa ja hyväksyy sekä arvostaa itseään ihmisenä ja vahvana moniosaajana. Katri Syväriseltä sain erityisen tärkeän annin arkeeni. ”Kun pidän oman hyvän energiatasoni yllä, on se parasta mitä voin tehdä.” Huolehdin rakkaudella ja lempeästi omasta hyvinvoinnistani. Teen mukavia ja innostavia asioita. Hoidan kuntoani ja mieltäni sekä sydäntäni. Kohtaan itseni aidosti ja luotan itseeni. Pidän omat rajani ja suojelen itseäni stressiltä. Vain siten voin ammentaa hyvää muillekin.

Mitä haluan

Ihminen on parhaimmillaan, kun tekee omannäköistä työtään iloisella ja kiitollisella fiiliksellä. Kun saa käyttää potentiaaliaan ja kehittyä tehtävissään jatkuvasti, työtyytyväisyys lisääntyy. Eri vahvuuksien mukaan ottaminen tekemiseen ja uuden oppiminen voi olla hyvin innostavaa. Esimerkiksi luovuuden käyttäminen työtehtävissä tuo uutta virtaa tekemiseen. Oman arvomaailman mukainen tekeminen taas tekee työstä merkityksellistä ja antaa arvoa ja kestävyyttä. Jos taas työ sotii omaa arvomaailmaa vastaan, on syytä pohtia muutosta vakavasti. Työ on iso osa elämää ja pitää meidät terveenä. Pahimmillaan työ sairastuttaa, jos tekeminen on pakonomaista, oman arvomaailman vastaista tai työyhteisössä on epäterveitä ilmiöitä.

Ihminen tekee mieluiten sitä mistä nauttii. Itselläni tuli vastaan viisikymppisenä tilanne, jossa pohdin tulevaisuuden työkenttääni. Kävin erilaisissa uravalmennuksissa, jotta saisin kaavamaiset ajatusmallit pois päästäni ja pohtisin luovasti mitä vaihtoehtoja minulla on työelämän suhteen. Olin urapolkuni risteyksessä. En halunnut odotella enää ratkaisujen tekoa. Osin myös kohtalo päätti puolestani ja päädyin vaihtamaan suuntaa, kun pankkialan digitalisaatio ja teknologinen kehittyminen yhä vähensivät työvoimaa pankeista. Itselläni työelämää on jäljellä vielä jopa vuosikymmeniä, kun pidän itseni terveenä, mielen positiivisena ja avoimena työlle. Heittäydyin tyhjän päälle luottaen tulevaisuuteen ja itseeni. Lähdin kokeilemaan siipiäni, vaikka työmarkkinat viisikymppiselle eivät ole helpoimmasta päästä. En ole katunut uskallustani.

Uskalla kohdata itsesi totena, ilman naamioita. Uskalluksessa on neroutta, voimaa ja taikaa!

-Goethe

Vaatii todellista rohkeutta hypätä kohti tuntematonta. Mutta oman kokemani kautta vasta kun uskaltaa päästää irti vanhasta, saa tilaa uudelle. Joillain tilanne vaatii avun vastaanottoa ammattilaiselta. Siten voi jopa nopeuttaa huomattavasti prosessia muutoksessa eteenpäin. Asiassa auttavat uravalmentajat (liiton kautta tai yksityisesti), työterveys (työpsykologi ja -sosionomi, oma työterveyslääkäri). Monesti asiat käsittävät mentaalisia ja perhekohtaisia kysymyksiä, jotka pitää ratkaista samalla kun toteuttaa uramuutosta. Ihmisen mieli laahaa perässä, jonka takia suositan itse ammattilaisen kanssa keskustelua. Ei ole häpeä hakea itselleen apua. Vertaistuki auttaa merkittävästi. Itselle väliaika työllistymistä odottaessa on tuonut paljon hyvää. Sain hyvää tukea Tampereen kaupungin työpajatoiminnassa. Loin todella hyvää verkostoa oppien monia uusia ja tärkeitä taitoja, kuten sosiaalisen median oppeja, itseni brändäämistä ja oman osaamisen laaja-alaista soveltamista. Opiskelin Personal Trainer tutkinnon, yrittäjyyskurssin ja nyt jatkan luonto-ohjaajaksi. Tapasin lukuisia upeita ammattilaisia eri toimialoilta ja loin verkostoa myös kohtaamispaikka HealtHUBssa. Tätä kautta sain vinkkejä piilotyöpaikoista. Oma liike on tärkeintä. On mentävä kohti tavoitetta ja tiedettävä mitä haluaa. On hyödyllistä luoda itselleen ammatillinen verkosto. Itse suosin Linkedin, Facebook ja Instagram profiilien pitämistä ajan tasalla. Jos on visuaalinen persoona, myös Pinterest on oivallinen kanava. Tärkeää on viestiä suoraan unelmistaan ja tahtotiloistaan.

Missä näen itseni unelmatilassa – se lisääntyy, mihin keskittyy

Itsellä selkiytyi urapolku kokeilemalla ja pohtimalla intohimojani eli sitä mitä olin aina halunnut tehdä. Juureni ovat maaseudulla ja olen aina viettänyt aikaa luonnossa jo lapsena, sittemmin aikuisena. Löysin jälleen intohimoni luonnosta. Haluan ammentaa luonnon voimauttavaa vaikutusta myös iloksi muille. Löydätkö sinä omannäköisen tekemisen muistelemalla mitä lapsena teit mieluiten? Tai onko sinulla mieluinen harrastus, mitä teet sydämellä? Mistä puhut intohimoisesti ystävillesi? Se voi olla juuri sinun paras juttusi.

Hakeuduin intohimoni ohjaamana opiskelemaan luonto-ohjaajan tutkintoa, jossa sivuaineena kirjoittaminen. Luonto ja hiljaisuus ovat voimavarani kaikessa tekemisessäni. Ohjaan lempeää liikuntaa Asahia. Suosin hiljaisuutta ja luontoa ympäristönä ohjauksissa. Olen oman toimintani esikuva uuden ajan elämäntapayrittäjästä. Parasta on ujuttaa arkeen hyviä rutiineja ja arjen hyötyliikuntaa sekä ulkoilua ja metsävoimaa mahdollisimman paljon. Ryhmäohjauksissa otan huomioon mentaaliset asiat, hermoston ärsykkeet ja nykyelämän paineet. Olen työelämän stressin ja kiireen kokemusasiantuntija. Tunnistan merkit. Keskityn hoitamaan terveyttä ja hyvinvointia ennalta ja osaan kokemuksellani auttaa ennakoimaan tilanteita.

Mikä on sinun arvomaailmasi ja toteutatko sitä omassa elämässäsi? Tämä kysymys sai minut pohtimaan urani suuntaa. Lähdin muuttamaan itse urapolkuani pankkiirista luontopoluille ja terveyttä vaalimaan. Näen itseni unelmatilassa, joka on jo toteutunut työstämällä iloiten jatkuvaa uudistumista niin ammatillisesti kuin ihmisenä. Tällä hetkellä kirjoitan blogipostauksia luonnosta, muutoksesta ja elämän eri ilmiöistä. Teen yhteistyötä Täysii.fi tiimin ja Matkamaalle.fi blogien kirjoittajana. Työskentelen vapaaehtoisten ohjaajan sijaisena yksityisessä saattohoitokodissa. Muita innoituksen kohteitani ovat lempeä liikunta, läsnäolo, metsä ja puutarha, luovuus, vapaaehtoistoiminta ja eettiset arvot. Uskon unelmiini olla osaltani luomassa yhä parempaa maailmaa. Oma intohimoinen tekeminen ja luja luottamus kantavat eteenpäin.

”Rakkauden viesti on siinä, miten elän elämäni eikä sanoissani tai teoissani.”-Paulo Coelho


64 views0 comments

Recent Posts

See All