Elämä rakkaudessa ja runsaudessa 1/3

Updated: Aug 1, 2020


Suutarin lapsella ei ole kenkiä, rahauskomus ja oma tarina

Haluan itse murtaa turhia ja vääränlaisia uskomuksia. Haluan lisätä hyvää suhtautumista rahaan ja tukea positiivista ihmisyyden, yrittäjyyden ja rahaverkoston luomista. Raha ei saa olla vaiettu tabu- etenkään yrittäjyydessä.

Entisenä yksityispankkiirina ja finanssialan ammattilaisena puran auki kolmessa rahablogissani auki ajatuksia rahauskomuksen merkityksestä ja asenteista, jotka voivat tulla esteeksi. Omat väärät uskomukset voivat olla tulppa taloudelliselle menestyksellesi. Mikä on se tarina, jota olet raha-asioista itsellesi kertonut? Mikä estää sinua toteuttamasta taloudellisia unelmiasi? Olenko ahne jos tavoittelen taloudellista hyvinvointia? Onko minut kasvatettu niin, että se tukee omaa vauraus- ja rahakäsitystäni. Näenkö rahan hyvänä, jonka avulla voin tehdä hyviä asioita myös muille?

Raha ylipäätään on MAHDOLLISTAJA. Kerrotko itsellesi, että ansaitset rahaa? Miten suhtaudut rahaan ja mikä on sen suhtautumisen takana? Kenties on liian varhaista alkaa säästää? Tai, että on liian myöhäistä alkaa sijoittaa? Tai, että palkastasi ei jää mitään sijoitettavaksi? Tai, että järjestelmä on jo valmiiksi sinua vastaan, joten turha edes yrittää?

Tarinasi elää sinussa

Oletko oman elämäsi uhri vai sankari? Kiinnitä huomiota omaan sisäiseen puheeseesi. Se määrittelee, kuka olet. Ajatuksesi vievät kohti tulevaisuuttasi. Voit aina kääntää uuden sivun. Kautta aikojen, elämän kriisitilanteissakin itselleni on ollut tärkeää ihmisyys. Minulle on hyvin tärkeää, että voin katsoa silmiin ihmisiä, luottaa elämään, purkaa kaikki häpeäidentiteetin viimeisetkin rippeet. En myöskään korota itseäni vaan saada elämässä ansioni mukaan. Olen reilu ja rehellinen muille ihmisille. Omaa tarinaa on vaikea muuttaa, ellei tiedosta ensin omaa totuutta, realiteetteja ja unelmia. Ihmisellä on rajaton potentiaali, ellei anna rajoitusten ja uskomusten tuoda mielen rajoitteita.

Tarina, jonka itse kerromme, osoittaa miten suhtaudumme stressiin. Oletko oman tarinasi sankari vai uhri? Oletko oman elämäsi ohjaksissa vai autopilottina tekemässä asioita, joista et pidä, mutta jotka ovat pakko. Jos sanon esim. rahan olevan hyödyksi enkä haitaksi, elän ehkä terveenä 90 vuotiaaksi sen sijaan, että kuolen 60 vuotiaana stressiperäiseen sydänkohtaukseen. Raha ei tee muuta kuin heijastaa luovuuttasi, keskittymiskykyäsi ja taitoasi tehdä asioista arvokkaampia ja antaa jotain takaisin. Muuta tarinasi, muuta elämääsi. Eroa rajoituksia tuputtavasta tarinasta ja vie vihille totuuden tarina, se muuttaa kaiken.

Raha mahdollistaa taloudellisen itsenäisyyden. Se mahdollistaa turvallisuudentunteen myös elämän yllättävissä tilanteissa. Ajattele isoja asioita ja tavoitteita, unelmia. Raha mahdollistaa paitsi itsenäisyyttä, turvallisuudentunnetta, unelmiesi toteuttamista, myös hyvän tekemistä. Jos saat (tavalla tai toisella, ansioillasi tai onnen kantamoisena) viisi miljoonaa euroa, voit lahjoittaa siitä osan hyväntekeväisyyteen ja jättää itsellesi osan. Jos jätät itsellesi miljoonan, voit perustaa yrityksen, jolla työllistät lukuisia ihmisiä. Tällöin nämä ihmiset voivat taas tukea perheitään ja lukuisia ihmisiä omalla panoksellaan. Mutta katsotko ansaitsevasi itsellesi myös osan ja minkä verran? Se on kaikista haastavin kysymys?

Jos rahauskomuksesi on huono etkä katso ansaitsevasi rahaa, et sitä myöskään jätä itsellesi. Miten hinnoittelet itsesi? Mitä sinä ansaitset? Samalla lailla lottovoittaja, joka saa miljoonan, hukkaa rahan hyvin äkkiä pois itseltään, jos ei katso sitä ansaitsevansa. Ihmiset, joilla on suvussaan ollut paljon rahaa ja vaurautta, osaavat elää rahan kanssa kuin "kala vedessä". Se ei ole heille ongelma vaan luonnollinen osa elämää. Raha on tällöin renki eikä isäntä, väline jolla mahdollistetaan hyviä asioita elämässä, ei sinällään hyvä tai huono asia.

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä

Työllistyin yli 25 vuodeksi finanssialalle ja keskityin erikoistumaan sijoitusten ja varallisuudenhoidon tehtäviin. Viimeiset kuusi vuotta olin finanssialan vaativimmissa tehtävissä yksityispankkiirina auttaen sekä yksityisten, yritysten, että säätiöiden yhteyshenkilönä kokonaisvarallisuuden hoitamiseen liittyvissä asioissa. Asiakkaan taloudellinen neuvonantaja tietää asiakkaasta luottamuksella merkittävästi asioita, ajatuksia, toiveita ja tavoitteita. Neuvonantaja tietää asiakkaansa kokonaistilanteen luottamuksellisesti. Ilman kulujen huomiointia ei voi edetä tuottojen tavoitteluun. Omaisuuden kartoittaminen hallitusti vaatii vankkaa asiantuntemusta asiakkaan taloudellisen tilanteen, sijoituskokemuksen, perheaseman, yrittäjyyden kytköksien sekä tavoitteiden selvittämisessä. Kokonaisuuden hallintaan kuuluu asiantuntijuus verotuksessa, vakuutusturvan huomioinnissa, riskin hallinnassa, markkinoiden seurannassa, tulevaisuuden ennakoinnissa, tuotteiden ja rahavirtojen liikkeiden ymmärryksessä ja osaamisessa.

Finanssialan työ toi leivän perheelle ja neljälle lapselleni mistä olen valtavan kiitollinen. Olen kasvattanut ja kouluttanut neljä lastani. Annoin kuitenkin rahan virrata ohitseni sekä työelämässä, että yksityiselämässäni, uskoen sen mitä minulle oli jo lapsena arvoissa opetettu. Tärkeintä on elää kohtuullisesti, tukeutua omaan työhön sekä antaa omastaan muille. Kun erosin pitkästä liitosta, menetin elinaikaiset säästöni finanssikriisin aikana. Ongelma oli uskomuksissani itsestäni, etten ansaitse enempää. Siksi en myöskään pitänyt puoliani. Ihminen oppii itsensä rakastamisen kotona lapsuudessa ja viimeistään "siperia opettaa", niin minuakin.

Jälkikäteen olen ymmärtänyt käytösmallissani paljon lapsuuden väärän uskomusmallin seurausta. Olihan jo lapsuudessa oppinut sen, että rahan havittelu on ahnetta ja moraalitonta. Pystyin käyttämään kaiken sijoitusosaamiseni asiakkaiden hyväksi vilpittömästi ja auttamaan asiakkaitani vaurastumaan huomattavilla tuotoilla. Edelleen minulla on monia suosittelijoita asiakkaissani. Sen sijaan en kyennyt käyttämään rahaa välineenä omaksi tulevaisuuden turvaksi ja mahdollistajaksi.

Arvot punnitsevat valintoja

Arvot ovat suunnannäyttäjiämme, jotta tarpeet hyvästä elämästä toteutuvat ihmisen haluamalla tavalla. Arvot kehittyvät lapsuuden ohjeiden ja kieltojen säännöstöstä, nuoruudessa saaduista vaikutteista kohti elämän realiteetteja ja omia ihanteita. Arvot ovat siis ensin annettuja, vanhempien käsityksiä, sittemmin ikätovereilta suodatettuja ja lopulta itse määriteltyjä. Arvot ohjaavat valintojamme tietoisesti ja alitajuntaisesti. Me arvioimme mieluusti toisia, ihmisiä ja ilmiöitä, ihannearvojemme mittapuulla ja samalla toimimme itse käyttöarvojemme mukaan. Mitä lähempänä ihanne- ja käyttöarvomme ovat, sitä helpompaa ihmisen on elää sopusoinnussa itsensä kanssa.

Siinä missä maailma muuttuu, arvotkin on hyvä pistää aika ajoin puntariin. Muutostilanteessa arvoista voi tulla hyviä neuvonantajia. Arvot eivät määrää, ne ehdottavat, miten muutoksessa kannattaa edetä, jotta kunnioitat itseäsi. Jos ylläpidät vääriä arvovalintoja, tulevaisuutesi on naulittu huonoihin leimoihin. Karista ne pois ulottuviltasi tiedostamalla tosiasiat. Itselleni en lapsuuden opeilla pystynyt taloudellista itsenäisyyttä kauaskantoiseksi tuottamaan. Sen sijaan katson oman menestykseni tulevan muilta elämän osa-alueilta. Olen kehittänyt sydämen sivistystä, osaamistani alueilla, jotka koen tärkeiksi kuten terveys, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja mentaaliset, henkiset ja luovat taidot.

Minun rahauskomukseni - romukoppaan

Omassa lapsuudessani ylimääräistä rahaa ei ollut. Ahkeruus ja työnteko oli hyve, raha oli pahe. Vanhempani olivat ahkeria ja työtä tekeviä maalaisihmisiä. Me kolme lasta, siskokset saimme ruokaa ja puhtaat vaatteet ja kohtuullisuuden arvot eteenpäin vietäväksi.

Opin lapsuudessa, että ylin tavoite rahan suhteen on panna hyvä kiertämään. Muistan, kuinka isäni monesti antoi omasta vähästään muille. Opin lapsuudessa vanhemmiltani ilon muiden auttamisesta ja että köyhä antaa vähästään. Muistan hetken, kun maatalon pihaan ajoi mustalaisperhe ja isäni antoi pienelle romaanilapselle minulle rakkaan ison muovisen joutsenen. Luopuminen kirpaisi, mutta ymmärsin, että ilo minkä toinen saa on suurempi kuin suru minkä itse hetkellisesti koen tavarasta luopumisessa. Isälläni on ollut tärkeä rooli elämäni arvojen omaksumisessa, sekä hyvässä, että huonossa. Vanhempamme usein vaikuttavat suuresti toimintamalleihimme. Siksi on tärkeää tarkastella niitä hieman tarkemmin.

Valitse hyvät arvot arkeesi- hylkää huonot lapsuuden kodin uskomukset

Minun isäni antoi mielellään tavaroita lahjaksi muille, milloin omille lapsille ja lapsenlapsille, milloin vähempiosaisille. Minun kodissani ei säästetty osakkeisiin, arvotavaroihin kuten tauluihin ym. Isä omisti metsää ja arvosti luontoa. Hän oli nuoruudessaan metsuri. Lapsuudessa vanhemmillani oli maatila ja elimme pitkälti omavaraistaloudessa. Äitini kutoi mattoja ja raanuja kangaspuilla. Vanhemmiltani omaksuin rehellisyyden, kohtuullisuuden, ahkeruuden ja muille hyväntekemisen arvomaailman. Isäni vilpitön elämäntehtävä oli muiden huomiointi ja auttaminen. Hän kuoli 64 vuotiaana viettäen loppuun asti työteliästä, hyvin kohtuullista ja omannäköistä elämää. Hänelle menestys oli sitä, että perusasiat olivat kunnossa ja hän sai itse auttaa muita ihmisiä.

Olen ihannoinut antamista ja omasta luopumista mallina ja kodin perintönä. Pitääkö elää niukasti, kädestä suuhun, jotta on parempi ihminen? Valitettavasti siitä perinnöstä puuttuu terve itsekkyys, puolensa pitäminen ja samalla itsensä rakastamisen oppi. Se, että huolehtii ensin itsestään, on elämän oppeja numero yksi. Hyve, missä muut tulevat ensin, kannattaa laittaa romukoppaan. Lentokoneessakin happinaamari laitetaan ensin itselle, jotta pystyy huolehtimaan muista.

Olen pitänyt köyhyyttä ja kohtuullisuutta eräänlaisena henkisenä hyveenä. Sittemmin olen ymmärtänyt elämästä sen, että itsensä rakastaminen on suurinta mitä voin oppia. Lähimmäisenrakkauden kaksoiskäskyn mukaan pitää rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään. Itseään ei saa ohittaa. Itsetuntomme kehittyy jo lapsena kun näemme itsemme tärkeänä ja arvokkaana vastaanottamaan sitä mikä meille kuuluu. Meidät kaikki on luotu rakastamaan, iloitsemaan omasta elämästämme ja arvostamaan omaa ainutlaatuista itseämme. Vain itsemme kanssa elämme elämämme loppuun asti. Vastaamme vain omista tunteistamme ja omasta elämänhallinnastamme. Joistakin ihmisistä ei tule vastuullista aikuista koko elämänaikana. Elämänhallinnan tehtävä ei ole helppo. Sitä vaikeuttaa vielä sukupolvilta perityt väärät uskomukset.

Olen sitä, mitä ajattelen - Saan ansioni mukaan

"Elän rakkaudessa ja runsaudessa."- on mantrani. Saan sitä, mitä ajatuksin tilaan. Minulla on oma käsitykseni siitä, mitä runsaus on minulle. Olen kehittänyt itseäni monella tapaa, tehnyt paljon töitä. Olen kyvykäs nainen ja minulla on paljon annettavaa muille. Se on minun totuuteni ja sanon sen ääneen. Olen aktiivinen omassa tekemisessä. Ansaitsen kerätä omalla työllä ja vaivalla saadut hedelmät. Ansaitsen saavani vaivastani palkan. Käytän paljon aikaa itseni kehittämiseen ja uuden opetteluun. Investoin itseni kehittämiseen ja osaamiseen. Sen valossa ansaitsen hyvää ja palkkion tästä tulevaisuuteeni investoimisesta. Kun uskon, että olen oman elämäni sankari, myös olen sitä.

Ihminen on itsensä pahin vihollinen - elämää oman uskomukseni uhrina

Jätin pitämättä puoliani elämässä, koska asenteet ja uskomukset on kitketty itseeni niin syvään vastustamaan rahaa. Itseni puolustaminen elämän kriisitilanteissa on ollut vaikeata. Niinpä omien rajojen laitto ja itsensä puolustaminen ovat olleet oma haasteeni. Kitsastelin omassa perhe-elämässä. Ei ulkomaanmatkoja, ei ylellisyyksiä. Keskitytään olemaan kiitollisia omassa kohtuullisessa tilanteessa. Minulla on osaaminen ja tietoisuus tavoista hankkia rahaa, sijoittaa oikein ja tuottavasti. En vedä puoleeni rahaa, koska vastustan sitä. Ihmisen psykologia toimii itseäni vastaan. Olen itseni pahin vihollinen. Olen alkanut tiedostaa väärät rahauskomukseni ja olen alkanut tehdä asialle jotakin, muuttanut käytösmallejani terveeseen suuntaan.

Minkä mahdan negatiiviselle uskomukselleni? Vetovoiman laki toimii jos ihminen vetää puoleensa haluamiaan asioita. Ennen kuin voi saada rahan poikimaan tuottavasti. on haluttava rahaa. Lapsuudenkodin uskomus on estänyt minua. Kohtuullisen elämän ihannointi ja minimalistiset arvot ovat rajoittaneet rahallisen ja taloudellisen menestykseni. Tietty niukkuus on vallinnut ja olen pitänyt lapsuuden tuttuudesta kiinni. Rahaa ei saa jäädä kuin kohtuudella ja muu on liikaa. Tämä on rajoittanut minua menestymästä yrittäjänä.

Muutos on mahdollisuus - arvot suunnannäyttäjänä

Ihmisen mieli laahaa perässä muutosten tuulissa. Mieli ja tietoisuus värittävät havaintoja ja kokemuksia, koko elämää. Myönteinen olotila voi muuttaa katsantoa – tarinaamme. Kun opin että muutettuani ensin kehoani, voin muuttaa myös mieltäni. Voin muuttaa ajatuksia muuttamalla sitä, miten hengitän ja liikun. Kokonaisvaltainen toiminta on lääke kaikkeen pelkoon. Kun huolehdin koko hyvinvoinnista, mielen, sydämen, kehon ja hengen tasolla, olen balanssissa elämän kanssa. Silloin ulkopuoliset tekijät eivät määritä tasapainoani.

Parhaat elämykset eivät ole kaupan. Luonto on toistaiseksi meille suomalaisille ilmainen. Hymy ei maksa mitään. Ystävällinen auttaminen ja siitä hyvän mielen itselleen saaminen voi olla ikimuistoinen. Lähdin itse pois finanssimaailman asiantuntijatehtävistä opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa. Teknologinen kehitys johti työpaikkojen radikaaliin vähentämistarpeeseen ja jatkuvien YT neuvottelujen sumaan. Katsoin aikani tulleen ja poistuin sinne, mikä minua kutsui. Terveys on tärkeä arvoni kuten myös luonto. Yhdistin nämä kaksi asiaa tekemiseeni.

Opettelen sosiaalisen median taitoja ja vaikuttamista viestinnän keinoin. Kirjoitan rehellisyydellä elämän kohtaamisesta, muutoksien toteuttamisesta ja luontoelämästä.


18 views0 comments

Recent Posts

See All