Elämä rakkaudessa ja runsaudessa 2/3

Updated: Aug 1, 2020


Onko raha renkisi vai isäntäsi?

Suhtaudumme rahaan eri tavoin ja tähän asiaan jokainen voi vaikuttaa. Me joko käytämme rahaa tai tulemme rahan käyttämiksi. Jos emme ole rahan herroja, rahasta tulee jollakin tapaa meidän herramme. Rahaa on paitsi säästettävä, myös tuloja lisättävä. Sinun on siirryttävä kuluttajasta omistajaksi – ja siinä onnistut, kun sijoitat rahasi. Jos säästäminen tuntuu jostain luopumiselta, välttelemme tekemästä sitä. Säästäminen on sen sijaan lahja joka tuo mielenrauhaa ja turvallisuuden tunnetta.

Varakas henkilö saattaa käyttää kaiken aikansa omaisuuden kartuttamiseen, myöhemmin sen hoitamiseen. Aika on kortilla. Asiakas harmitteli aikanaan sitä, että hänellä ei jää aikaa huvitteluun, kuten purjeveneellä seilaamiseen, kun töitä on aina 24/t tuntia. Ihminen keskittyy siihen mikä hänelle on tärkeää. Rahasta ei saa tehdä isäntää vaan sen on oltava renki. On hyvä muistaa, että kun keskittyy omaan elämäänsä ja kunnioittaa toisen ihmisen elämää, se lisää onnellisuutta omassa elämässä. Vertailu ja kateus syövät ihmistä eikä se johda mihinkään hyvään. Minulla on ystäviä erilaisista taloudellisista lähtökohdista. Raha ei määritä ystävyyttä eikä ihmisyyttä. Eri ihmiset peilinä opettavat myös rahan maailman asenteita, uskomuksia ja lainalaisuuksia.

Aika on rahaa - raha tuo vastuuta

Meille kaikille aika on rahaa. Aika on tärkeä resurssimme ja kaikilla meillä sitä on 24 tuntia vuorokaudessa. Mihin keskitämme omat voimavaramme? Siihen, mitä osaamme parhaiten.

Kenelle annan arvokasta aikaani? Oletko tullut ajatelleeksi sitä, että se mihin keskittyy lisääntyy. Ketkä ovat viisi ihmistä, kenen kanssa vietät eniten aikaasi? Oletko valinnut oikein? Se miten valitset, kuvastaa arvomaailmaasi. Jos perhe on tärkein, mutta aikasi kuluu kuitenkin toisaalla, onko arvoissasi ja ajankäytössäsi tarkistamisen tarvetta. Kaipaamme niitä tunteita, joita uskomme rahan voivan meissä tuottaa, kuten voimaantumista, vapautta, turvallisuutta, kykyä auttaa rakkaitamme ja apua tarvitsevia, valinnanvapautta ja elämäntahtoa. Epäilemättä raha on yksi niistä välineistä, joiden avulla voimme tehdä unelmistamme totta. Haluamme yhä useammin tehdä ajasta ja paikasta riippumatonta työtä., saada erilaisia joustoja elämään. Moni meistä tekisi edelleen töitä, mutta tekisimme töitä iloisina ja yltäkylläisyydestä nauttien. Tekisimme töitä omasta tahdostamme, emme siksi että meidän täytyy. Se on taloudellista vapautta.

Kun on kartuttanut itselleen varallisuutta, se tuo mukanaan suurta vastuuta. Vastuu voi liittyä varallisuuden hoitoon, hyväntekeväisyyteen rahan avulla, yritystoiminnan ylläpitoon, työllistävään vaikutukseen, perinnön oikeudenmukaiseen jakamiseen jälkipolville.

Raha ei muuta sitä, kuka olemme

Raha tuo taloudellista vapautta ja sitä kautta elämänlaadun lisäämistä. Hankkiessamme rahan hallinnan taitoa, saamme yhä lisää taloudellista turvaa, riippumattomuutta ja jopa vapautta. Hyvän elämän avain on myös antaminen: oman hyvänsä jakaminen muiden kanssa parantaa paitsi elämänlaatua myös tuottaa suurempaa onnen tunnetta. On tutkittu, että ihmiset, jotka osallistuvat vapaaehtoistyöhön, ovat onnellisempia. Merkityksen saaminen muiden auttamisesta tuo onnellisuutta. Raha ei muuta sitä, kuka olemme. Se vain tuo paremmin esiin todellisen luonteemme. Jos olet ikävä ja itsekäs, sinulla on väline olla ikävä ja itsekäs. Jos olet kiitollinen ja rakastava, sinulla on enemmän, mistä olla kiitollinen ja enemmän mistä jakaa.

Rahaa voi säästää vaikkapa luopumalla joistakin asioista, jotka eivät tuota iloa. Kun saa tämän elämänalueen hallintaan, siitä seuraa suuri voimaantumisen ja varmuuden tunne, että vaikutus tuntuu muillakin osa-alueilla: työssä, terveydessä, tunne-elämässä ja ihmissuhteissa. Kun taas raha aiheuttaa epävarmuutta, se vaikuttaa alitajuisesti itseluottamukseen myös muissa asioissa. Taloudellisen menestyksen avain on: säästämisestä pitää tulla automaattista.

Rahasta puhumisen tabu

Raha herättää tunteita. Uskonnon, seksin ja politiikan tavoin raha on usein tabu ja vältelty puheenaihe. Raha on hyvin henkilökohtaisesti latautunut asioita. Rahakkaat ihmiset saattavat potea syyllisyyttä – kun taas ne joilla rahaa ei ole, voivat hävetä itseään. Rahalla on valta luoda tai tuhota. Se voi toteuttaa unelmia ja sytyttää sotia. Rahaa voi lahjoittaa, mutta sitä voi myös käyttää aseena.

Mikä on se tarina, jota olet raha-asioista itsellesi ja lapsillesi kertonut? Mikä estää sinua toteuttamasta taloudellisia unelmiasi? Olenko ahne jos tavoittelen taloudellista hyvinvointia? Onko minut kasvatettu niin, että se tukee omaa vauraus- ja rahakäsitystäni. Näenkö rahan hyvänä, jonka avulla voin tehdä hyviä asioita myös muille? Vai näenkö sen huonona ja likaisena, jolloin välttelen rahan "haalimista"? On aika kumota rahasta puhuminen tabuna ja puhua siitä avoimesti ja arkailematta. Vain siten saadaan väärät uskomukset poistettua ja tilalle terve suhtautuminen taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmaan.

Voisiko kodin perintönä olla unelmiin ja itseensä uskominen?

Ihmiselle turvallisuudentunteen tarve on yksi keskeisimpiä. Taloudellinen turvallisuudentunne kehittyy jo lapsena. Sisäinen puhe itselle siirtyy sanoihin ja tekoihin. Se miten itsesi koet siirtyy mallina omille lapsillemme. Rahakäsitys on yksi niistä perinnöistä, joilla on kauaskantoiset vaikutukset. Hokema köyhyydestä periytyy jälkipolvillekin. Meillä on suuri vastuu sitä mitä annamme lapsillemme perinnöksi. Hokema niukkuudesta ja köyhyydestä joutaa romukoppaan. Se mitä ajattelee, muuttuu todeksi. Samoin kuin itseluottamuksen antaminen, myös taloudellisen tahtotilan opettaminen lapsillemme pitäisi kuulua lapsuuden oppeihin kotona ja koulussa yhtenä elämänhallinnan kulmakivenä. Siksi on tärkeää mennä kohti positiivista näkymää ja luottaa elämän kantavan - myös taloudellisesti. Hokemat niukkuudesta ja köyhyydestä luovat pelkoja. Säästäväisyyttä voi harjoittaa ilman pelkojen lietsomista. Unelmia kohti meneminen tuo tavoitteet askelta lähemmäs ja antaa energiaa ja puhtia toteutukselle.

Raha ei määritä ihmistä

Rahan maailma ei ole pelkkää kylmää bisnestä, vaan siinä liikutaan ihmisyyden herkillä alueilla. Varakkaalla ihmisellä on vaikeuskertoimena pelkoja, haaveita ja oman perintönsäkin taakkoja, mitkä sanelevat elämän reunaehtoja. Ei pidä kadehtia ketään, kun ei elä hänen elämäänsä. Rahan omistamisessa on valtava määrä vastuuta ja velvoitteita, joskin myös raha tuo potentiaalia ja mahdollisuuksia.

Olen oppinut, että raha ei määritä ihmistä, samoin kuin ei rahattomuuskaan. Raha tuo turvallisuutta, mutta myös pelkoja. Se mahdollistaa asioita. Omistuserien hoito vaatii työtä, vastuunottoa ja tietämystä. Eräs varakas ystäväni sanoi, että hänen pitää olla jatkuva "talkkari" hoitamassa milloin asuntoa, mökkiä, puutarhaa, venettä. Kuten Juice Leskinen sanoi teksteissään; Ihmiset keräävät omaisuutta ja asuvat isoissa taloissaan, joissa eivät sitten kiireiltään ehdi asua.

Sanontoja ja viisauksia

” Tärkein investointi, jonka kukaan voi tehdä on investointi itseensä" – Warren Buffet

Niukkuuden ei tarvitse olla pysyvä tila. Tekniikka voi muuttaa sen myös.

”Minkä ihmismieli voi kuvitella, se voi myös toteuttaa.” – Napoleon Hill

Mikä on taloudellisen menestyksen salaisuus? Miten voit tehdä itsestäsi arvokkaamman työmarkkinoilla? Ansaitakseni enemmän yhtä suurella ajankäytöllä sinun on oltava arvokkaampi. Opi näkemään oman kehityksesi eteen enemmän vaivaa kuin työsi eteen. Jos haluat tulla suureksi, opi miten voit tehdä itsestäsi monien palvelijan.

”Asiat, joista elämässä enemmän pidän, eivät maksa mitään. On selvää, että tärkein resurssimme on aika.” – Steve Jobs

”Elämä on kuin ajaisi polkupyörällä. Jottei kaatuisi, on pysyttävä liikkeellä.” – Albert Einstein

”Jos ihmisellä on syy elää, hän voi sietää melkein mitä tahansa oloja.” – Viktor Frankl

”Ihminen on suuri ainoastaan toteuttaessaan intohimoaan.” – Benjamin Disraeli

”Onni ei ole jotain valmista. Se syntyy omista teoista.” – 14.Dalai-Lama

”Vaurautta on kyky kokea elämä täydesti.” – Henry David Thoreau

”Pelkkä rahan omistaminen ei tee onnelliseksi. Onnellisuus on seurausta onnistumisesta, luovan työn kutkuttavasta jännityksestä.” – Franklin D.Roosevelt

”Kuka tahansa voi olla suuri, sillä kuka tahansa voi palvella.” – Martin Luther King Jr.

"Jos haluat elää yrittämällä, niin sitten sinun pitää yrittää niin, että elät sillä."-tuntematon

Taskuissa ei ole käärinliinoja

”Kaikki mitä sinulla on, on annettava pois jonain päivänä. Siksi anna nyt, jotta antamisen aika on omasi eikä perijöittesi."

Sinä sanot usein:” Haluaisin antaa vain sellaisille, jotka sen ansaitsevat.” Puut hedelmätarhassasi eivät sano niin, eivätkä lammaslaumat laitumellasi. Varmasti jokainen, joka on öittensä ja päiviensä arvoinen, on myös kaiken sen arvoinen, mitä voit antaa hänelle. Ja jokainen, joka on kyllin arvokas juomaan elämän valtamerestä, on kyllin arvokas täyttämään maljansa sinun pienestä purostasi. Ja mikä olisi suurempi ansio kuin ottaa vastaan rohkeasti ja luottavaisesti eikä vain armosta. Ja mikä sinä luulet olevasi, että ihmiset repisivät rintaansa ja paljastaisivat ylpeytensä, jotta näkisit heidän arvonsa alastomana ja ylpeytensä häpeämättömänä. Katso ensin, että ansaitset itse tulla antajaksi ja antamisen välikappaleeksi. Sillä totisesti elämä antaa elämälle- sillä aikaa kun sinä, joka väität olevasi antaja, oletkin vain todistaja. Ja te, jotka otatte vastaan - ja te kaikki olette vastaanottajia- älkää yrittäkö teeskennellä kiitollisuutta, ellette halua panna iestä päällenne ja myös antajan niskaan. Mieluummin kohoa antajan mukana ikään kuin lahjat olisivat siipiä. Sillä jos arvioit velkasi liian suureksi, silloin epäilet hänen anteliaisuuttaan, jonka äiti on avosydäminen maa ja Jumala isä.

Rikkaus löytyy itsestä

”Pennittömät buddhalaismunkit sanovat itseään köyhiksi; omistamatta mitään he eivät ole köyhiä Taossa. Köyhyys näkyy heidän paikatuissa kaavuissaan. Heidän mielessään ovat Taon mittaamattomat aarteet. Mittaamattomia, ehtymättömästi toimivia aarteita käytetään epäröimättä toisten auttamiseen.

Todelliset Taon etsijät syventyvät omaan mieleensä. Kun tuntee sisäisen Buddhan, ei ole tarvetta etsiä ulkopuolelta. Tyhjyyteen takertuminen sekä levottomuus johtavat ajelehtimiseen ja vajoamiseen. Buddhat ja bohhisattvat eivät tyynnytä mieltään sellaisin keinoin. Kirkkaan mielen Suuri Bodhisattva oivalsi tämän salaperäisen äänen. Kehon ja mielen luonto on ihmeellinen; ei niiden toimintoja tarvitse muuttaa.”

(lähteenä käytetty Tony Robbins – RAHA peli haltuun, 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen. Napoleon Hill, Ajattele oikein, Menesty, Kristiina Harju- Kohti parasta, Kahlil Gibran


22 views0 comments

Recent Posts

See All