Rohkeus olla oma itsensä

Updated: Aug 1, 2020


Alussa oli suo, kynä ja Vuokko. Tarinani lähtee lapsuudesta, jolloin rustasin runoja ja vaeltelin luonnossa. Korpikuusen kyynelistä, tarvotuista poluista, hiljaisista soista kirjoitin tarinoita aikuisena, kunnes tarinat alkoivat elää. Ihminen tarvitsee paljon rohkeutta ja itseluottamusta toteuttaessaan alanvaihdon.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin ja alanvaihdoksen toteuttaneena, koen helpotusta siitä, että olen pysynyt päätöksessä. Lähdin uutta kohti sydän väpättäen, mutta tarmokkaan luottavaisena, tähtäimenä alanvaihto. Koko ajan asiat etenevät. Olen entisen työni puolesta tottunut analysoimaan ja tekemään päätöksiä, tutkimaan tulevaisuutta ja herkkiä signaaleja tulevaisuuden näkymistä. Toimialani ovat laajentuneet finanssialalta pankkiirin hommista kohti viestinnän, sisällöntuottajan, ennalta hoitavan terveyden, hyvinvoinnin, liikunnan ja luonto-ohjaamisen osa-alueille. Tänä päivänä minulla on monia suosittelijoita, entisiä kollegoja ja asiakkaitakin, jotka tukevat urapolkuni jatkoa. Kaiken ytimenä on ihminen ja ihmisen hyvinvointi.

Ylin unelmani on kuitenkin rakkauden lisääminen maailmassa.

Uranvaihdos on omasta tahdostani ja rohkeudesta kiinni.

Itsetuntemuksen on oltava hyvä. Ihmisen pitää luotsata itsensä karikoitten ja myrskyjen läpi satamaan. Silloin on tärkeää pitää lähellään ihmiset, jotka todella antavat tukea ja joihin voit luottaa ”merihädässä”. Omannäköistä horisonttia kohti meneminen on hyvin palkitsevaa ja kaiken oman kokemani myötä kannustan vahvasti siihen. Haluan kertoa joistakin asioista mitä tulee huomioida, jotta uskallat lähteä unelmiasi kohti.

Minkälaiset kuviot kävin läpi irtisanoutuessani ja alanvaihtoa tehdessäni? Mitä tunteita koin? Miten kokosin itseni?

1) Luota omaan viisauteesi kaikista eniten

Luota itseesi!! Lukuisat ihmiset tulevat sanomaan neuvoja ja vinkkejä mitä nyt kannattaisi tehdä. Yleensäkin sinua tullaan pitämään idioottina, kun irtisanoudut vakitöistäsi heittäytyen tyhjän päälle. Luota kuitenkin vain ja ainoastaan omaan sydämeesi! Ole rohkea! Ole aina itsesi puolella! Jätä viisastelijat ja selittelijät omaan arvoonsa. He eivät kenties uskalla olla itse unelmiensa takana ja siksi mitätöivät ja kritisoivat sinun muutosmatkaasi arvostellen! Muista, että muutos on parhaaksesi ja vain sinä voit olla ohjaksissa omassa elämässäsi, ei kukaan muu. Luota siis itseesi aina kuin vuoreen! Muista, että jos sinulla on uskoa edes sinapinsiemenen verran, voit siirtää vuoria. Ja kun sinulla on rakkautta, sinulla on kaikki.2) Selvitä oikeutesi ja velvollisuutesi – ole itsesi puolella

Kaksi vuotta sitten avasin pankkiirina oven viimeistä päivää. Melkein kuusivuotinen työsuhde alan huipputehtävissä päättyi, osin pakon sanelemana, osin koska niin halusin. Nykypäivänä on elintärkeää pitää omia puolia sekä omia voimavaroja työelämässä ja tuntea läpikotoisin sekä työlainsäädäntö että työehtosopimus. Tähän voi tarvittaessa valjastaa työpaikan luottamusmiehen omaksi henkiseksi tueksi. Kun tuntee etukäteen erossa omat oikeudet ja velvollisuudet, osaa varautua tilanteisiin asiallisesti ja säästyy monelta turhalta itkulta ja mielipahalta. Asioilla on tapana järjestyä lopulta. Irtisanoutumisprosessin aikana tarvitsin sekä tukea työterveyshuollosta, että otin vastaan tarjottua tukea myös työsosionomilta. Se olikin itselleni uutta, että on ammattilainen, joka pohtii taloudellisia ja sosiaalisia asioita oman kokonaisuuteni kannalta tukien tilannettani. Liiton päiväraha-aikana taas oli ensiarvoisen tärkeää tietää omat oikeudet ja velvollisuudet. Pienikin ”moka” voi viedä opiskelijan päivärahan eli elannon hetkessä. Itse olen työskennellyt opiskelujen ohella yrittäjyyttä, mainontaa sosiaalisessa mediassa ja sisällöntuottamista ja tavoite on alanvaihtajana tulla työllistetyksi tai työllistää itse itsensä.

3) Päästä irti vanhasta

Luopuminen pitkästä ja tutusta työurasta on tuskallista, mutta joskus myös armollista. Muutos tarjoaa ihmiselle loistavan mahdollisuuden tarjottimella kokeilla uutta. Luovutin avaimet, hyvästelin ihmiset viimeisen kerran. Urani pankissa oli ohi. Tein nopean luopumisprosessin, kuten erossa. Olin oppinut avioerossa, että ero on ero. Kivuliainta on jäädä kitumaan ja pitkittämään eroa esim. seremonioilla ja sovinnaisilla kohteliaisuuskäytännöillä. Tilastojenkin mukaan irtisanoutuminen työurasta lukeutuu stressitason kärkeen heti kuoleman ja avioeron jälkeen. Ota tilanne vakavasti. Kaikki apu on hyvä ottaa vastaan. Itselläni tiukka työmoraalini vaati, että keskityin tekemään hullun lailla tuloksia ikään kuin ”kuoleva ihminen tekee kaiken valmiiksi ennen viimeistä lähtöä”. Jossain kohtaa järki alkoi voittaa ja ymmärsin, että voimia pitää riittää tuleviin koitoksiin. On tärkeää hellittää hyvissä ajoin, säästää omia voimavaroja ja pitää ne tallessa muutosta varten. Siinä tunnekriisissä itselläni oli kuitenkin haastavaa tasapainotella. Lisäksi oman haasteensa tilanteeseen toi oma tunnollinen työmoraali ja työpaikan henkilösuhteet. Anna itsellesi lupa kuunnella kehon tuntemuksia ja päästä irti. Hengitä, rauhoitu, ole.

4) Ole armollinen itsellesi – anna tunteiden tulla

Itku oli erityisherkkänä ihmisenä pinnalla noina aikoina ja oli vaikeaa olla töissä ”muina naisina”. Pinnan alla oli jatkuvan surutyön tekeminen. Oli todella vaikeaa peittää tunteet ja pitää ne erossa työpaikalta irtisanoutumisprosessissa. Yksi myötätuntoinen ele saattoi saada itkun aikaan. Asioita ja omaa tilannetta koko prosessista piti myös pitää salassa töissä mikä toisaalta helpotti omaa työntekoani. Sain työrauhan, sikäli kun sitä tilanteen takia oli.

Työterveyden kautta sain sairaslomaa ja lopulta asiat etenivät niin, että pystyin viimeiset kuukaudet sekä pysymään tolpillani tunnekriisissä, että suoriutumaan töistäni. En epäröi kertoa näitä asioita, jos näistä on apua muillekin, sillä olen kulkenut oman ”häpeäprosessini” läpi.

Töistä lähtöni jälkeen pääni oli kuin muurahaispesä; jatkuvaa turbulenssia. Monia asioita piti suunnitella, viedä eteenpäin, vertailla ja puntaroida vaihtoehtoja, tehdä päätöksiä elämän suunnan suhteen. Ensimmäinen tehtävä oli kuitenkin käsitellä omat tunteet. Valtavia surun, vihan, katkeruuden, pelon ja epäluottamuksen ja hylkäämisen tunteita kumpusi mielen syövereistä.

Jossain vaiheessa vuoden kuluttua töistä lähdettyäni tuli uupumusta, joka jatkui puolisen vuotta. Tämä oli hinta siitä raskaasta aikakaudesta, minkä koin irtisanoutumisen tiimellyksessä. Tällöin on erittäin tärkeää kuunnella itseään ja tehdä vain sen, minkä keho ja mieli antaa myöten tehdä. Uupumus- ja stressitila ovat erittäin vakavia ja puutteellisesti hoidettuna voivat johtaa pitkäaikaiseen sairaslomaan, jopa masennukseen. Itselläni auttoi metsäkylvyt ja paljon luonnossa elpymistä ja metsäkellintää.


5) Hae tarvittavaa ammattiapua irtisanoutumisprosessin jälkeen

Irtisanoutumistilanne on elämän yksi vakavampia kriisitilanteita. Etenkin se on sitä, kun takana on pitkä ja katkeamaton ura sillä samalla toimialalla ja ihminen on hyvin tunnollinen ja suorituskeskeinen, kuten minä olen. Minun piti kelata asioita, pohtia itseäni, omia tuntojani, hylkäämisen tunnelukkoani, pelkojani. Ihmisen mieli laahaa perässä ja tunnekriisistä toipuminen voi viedä arvaamattoman pitkään- etenkin erityisherkällä ihmisellä. Suositan ehdottomasti kääntymään ammattilaisen, terapeutin puoleen, jotta saat mahdollisimman nopeasti oman mielesi raiteet kohdalleen ja oman voimasi takaisin. Käännyin kymmenen vuotta sitten elämän kriisitilanteessa avioeron kohdalla terapiaan. Päädyin nyt hakemaan jälleen ammattilaisen keskusteluapua tilanteeseeni. Koskaan en ole sijoittanut mihinkään niin tuottavaan sijoitukseen kuin oma terapiani oli kymmenen vuotta sitten avioeron jälkeiset vuodet! Kriisit eivät hoidu välttämättä nopeaa tietä, vaan erityisherkillä ihmisillä, kuten minulla, tilanne voi vaatia seikkaperäistä työstämistä pitkäkestoisesti. Terapian kautta olen oppinut itseni rakastamisen, tunnelukkojen avaamiset ja kohentanut itsetuntemustani sekä saanut elämänrohkeuteni takaisin. Terapia antoi uskoa, että olen itse oman elämäni ohjaksissa enkä elämän marionettinukkena tai autopilottina.

6) Ota vastaan uravalmentajan apua

Uravalmennuksen avulla vältin turhat karikot ja sain heti urakäänteen alkuvaiheessa tarkistettua horisontin suunnan. Sain liiton kautta mahdollisuuden ottaa uravalmennusta ja hyödynsin sekä verkossa tapahtuvan kattavan uravalmennuksen että puhelinkonsultoinnin urasuunnan ja omien vahvuuksien selvittämiseksi. Vastasin mahdollisimman rehellisesti kysymyksiin. Vaivannäkö kannatti. Sain selvitetyksi nykyisen suunnan, joka oli jotakin ihan muuta kuin mitä olin aikaisemmin tottunut tekemään. Luotin omaan sisäiseen viisauteeni ja toistuviin vastauksiini, jotka analysoin uravalmentajan kanssa. Epäselväksi ei jäänyt vahvat puoleni ihmisyyden ja empatiakyvyn kannalta. Niitä kannattaa hyödyntää. Myös syvä luontorakkauteni ja vahva eettinen arvomaailmani tuli esille. Tärkeintä minulle on ollut entisessä työelämässä luottamuksen rakentaminen ja hyvät henkilösuhteet. Tämän otan mukaan jatkon töihinkin. Siispä otan mukaan jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua… tämä uramuutoshan on vähän kuin naimisiinmeno…Myöhemmin sain tärkeää ammatillista apua yritysneuvojalta, kun tein liiketoimintasuunnitelmia oman yrityksen perustamiseen.

7) Tuuleta itseäsi uusilla tuulilla

Itse olen saanut paljon uutta verkostoa uusilta toimialoilta, joihin olen suunnannut. Luontoalan uusien tuttavuuksien kanssa olen konkreettisesti viettänyt aikaa luonnossa retkeillen ja oppien uusia erätaitoja. Ahlmanin opinahjo tarjosi lopulta suunnan kohti unelmieni työkuviota. Myös hyvinvoinnin ja Personal Trainer tehtävien parissa olen saanut uutta verkostoa. Yrittäjyyden kurssilta tuli vertaistukea uuteen tilanteeseeni, missä kehitän yrittäjyyttä. Maaseutuyrittäjyyden verkosto matkamaalle.fi tarjosi mainiota uuden tuuletusmahdollisuutta. Mielestäni itselleni oli hyvin tärkeää uudessa tilanteessa peilata uutta tilannetta ihmisten kanssa, jotka voivat toimia vertaistukena ja jopa auttaa uuden edessä.

8) Liike on tärkeintä

Tämä lause tuli tärkeäksi kahden vuoden uudelleenkouluttautumisen aikana. Kävin lukuisia webinaareja joissa opettelin ”työnhakijan itsensä brändäämisen maailmaa” ja rutiineja sekä miten hyödyntää parhaiten tämä uudelleen kouluttautumisen aika. Ei kannata arkailla itsensä tekemistä näkyväksi, sillä se on itse asiassa se keino, miten maailmassa tällä hetkellä edetään. Näkymättömäski ei kannata jäädä, mikäli mielii töitä saada. Kirjasin kaikki aktiviteettini muistiin Wordiin, jotta voin toisaalta itse muistaa aktiviteettini ja kaiken ahkeroimiseni heikon hetken tullen. Toisaalta halusin myös tarvittaessa pystyä todistamaan aktiviteettini. Olinhan opiskelemassa uutta uraa päivärahatuettuna opiskelijana. Verkostoiduin ja hankin paljon hyödyllisiä yhteyksiä. Sain paljon ”tuuletusta” yli toimialarajojen. Sain samalla rohkeutta edetä kohti uutta. Erilaiset ihmiset peilinä toivat erilaisia näkökulmia.


9) Valitse viisi ihmistä kenen kanssa eniten vietät aikaasi uranmuutoksen aikana

Keskusteluapu luotettavan ja tilannetta tukevan ystävän kanssa helpottaa tunteiden käsittelyä. Itselläni meni niin paljon voimavaroja muutoksen tekemiseen, että otin vastaan lähinnä ammattiauttajien apua. En halunnut pitää myöskään ystäviäni ”terapeuttina”. Sitten minulla oli ympärillä valikoitu luottojoukko ihmisiä, jotka olivat itse kokeneet huomattavia muutoksia elämässään ja saattoivat olla vertaistukena minulle. Karsin ihmisten joukosta kaikki ne, jotka eivät kyenneet tukemaan tai muuten veivät energiaani muutenkin haastavassa elämäntilanteessa. Rajoitin sosiaalisen kanssakäymiseni pieneen, koska aikaa ja voimia ei riittänyt muuhun. Pyysin myös ystäviltäni anteeksi, etten jaksanut olla yhteydessä heihin juurikaan. Kaikki energiasyöpöt heitin auttamattomasti yli laidan. Sosiaalisessa mediassa tein virtuaalipaastoja säännöllisen epäsäännöllisesti. Siellä oli ”roikuttava” sisällöntuottamisen työn puolesta.

10) Ammenna voimaa ja eheyttä luonnosta

Luontotyö ja luonto-ohjaajan opinnot Ahlmanilla veivät onneksi toiseen maailmaan, ammentamaan luonto- ja metsävoimaa. Tein lukuisia retkiä Ahlman opintojen myötä. Tämän vaikutus sai minut kokemaan konkreettisesti sen, miten luonnolla on eheyttävä ja parantava ote elämääni. Vietin aikaa keväällä ja kesällä paljon metsäretkillä, järven rannalla, luomuyrttitilalla kesätöissä sekä puistopuutarhassa töissä ja tutkien lajeja ja kuvaten Asahi kehonhuollosta luontovideoita. Opin rakastamaan luonnon pieniä yksityiskohtia. Luontogalleriani on kattava ja olen kirjoittanut paljon tarinoita luonnon ja metsän voimasta. Olen myös vetänyt kollegani kanssa retkiä erityisryhmille ja kokenut luonto-ohjaamisen ja ihmisten kanssa toimimisen omaksi työkseni. Luonto on sekä luonto ympäristönä, että ihminen osa luontoa.

11) Pidä huoli sydämestäsi ja helli itseäsi

Ihmissuhteeni katkesi uramuutoksen aikana, johtuen osin siitä, että silloinen uusi elämänkumppani ei kyennyt tukemaan prosessiani, joka oli henkisesti raskas pelkästään sivusta seuraajalle. Aikani kului intensiivisesti tähän kouluttautumiseen uusiin töihin, eikä suosinut tunnesuhteen ylläpitoa. Koin erittäin tärkeäksi tunnistaa omia tunteitani ja olla rakastava itseäni kohtaan. Luonto loi yhteyttä tunteisiin. Samoin Asahi kehonhuolto. Sekä luonnon, että kehollisen liikkeen yhdistelmä on hyvin toimiva hyvinvoinnin lähde.

12) Ahkeroi intensiivisesti ja järjestelmällisesti päämääräsi eteen

Se mihin keskittyy, lisääntyy. Olen opiskellut kahden ja puolen vuoden aikana Personal Traineriksi, asahi ohjaajaksi, yrittäjyyskurssin, lukuisia sosiaalisen median osaamiseen liittyviä webinaareja ja oppaita, ja kohta valmistun luonto-ohjaajaksi. Vain tekemällä pääsee tuloksiin. Ahkera työ tuo päämäärän koko ajan lähemmäs.

13) Luota, että elämä kantaa ja ole rohkea

Kaikista merkityksellisempänä oppina itselleni olen kokenut sen, että luottamukseni elämään on lisääntynyt. Olen tullut rohkeammaksi. En arvota elämääni tavoitteiden mukaan, vaan elän tässä ja nyt. Teen parhaani. Vältän stressiä ja teen parhaani mukaan viisaita valintoja itseäni kuunnellen. Olen oppinut tulkitsemaan kehoni ja sydämeni tuntemuksia. Tunnistan oman sisäisen viisauteni enkä toimi enää vastoin itseäni. Lepään, kun on levon aika. Teen töitä ja olen aktiivisesti liikkeessä, mutta en unohda kuitenkaan nauttia elämästäni joka hetki. Elämä on mielenkiintoinen matka ja matkalla pitää olla mukavaa. Läsnäolo ja hetkessä eläminen ovat elämän

suola.


73 views0 comments

Recent Posts

See All