Silmät ovat sielun peili

Updated: Aug 1, 2020


Terveys on aina näytellyt suurta osaa arvomaailmassani. Nuorena sain pienen perinnön, kymppitonnin mummon markkoina. Olin melko vaatimattomista oloista, mutta pidin tärkeänä terveyttä ja haaveilin parikymppisestä alkaen silmien likinäköisyysleikkauksesta. Muistan kuinka pankissa isossa aulassa näin asiakkaiden kasvot hämärästi enkä likinäköisenä tunnistanut ihmistä kaukaa. Samoin kävi kadulla. Itsepintaisesti halusin kuitenkin välttää lasien käyttöä. Kaikenlainen liikunta, jota olen aina harrastanut, tuntui paljon mukavammalta ilman laseja ja piilolasit koin herkille silmille hankalana käyttää.

Olin 25 vuotias erittäin päättäväinen nuori ja päätin investoida perintöni ”tulevaisuuteen” ja silmien hyvinvointiin. Matkasin siihen ainoaan paikkaan Vantaan Tikkurilaan, missä Suomessa ainoastaan leikkauksia siihen aikaan yksityisesti tehtiin. Olin lukenut Venäjällä tehtävistä edullisemmista leikkauksista, mutta vakuutuin Suomessa olevan silmäklinikan turvallisuudesta. Ymmärsin kuitenkin riskit. Silmäleikkaus tapahtui ihmiskädellä timanttiveitsellä viiltäen. Olin kuitenkin luottavainen. Vain toinen silmä leikattiin ja miinusta oli silloin 2,5. Toinen silmä jätettiin ikään kuin vanhuuden varalle. Leikkaus sujui mutkattomasti. Heräilin heräämössä vähitellen ja minulle opastettiin öljyisten tippojen laitto ohjeineen. Muistan tärkeän ohikiitävän hetken, kun lähdin silloisen mieheni kyydissä kotiin leikkauksesta. Näin kaikki liikennemerkit kaukaa erittäin tarkasti, toisin kuin leikkaukseen menomatkalla. Elämä aukeni aivan uusiin ulottuvuuksiin. Wau, se oli aivan mahtava tunne!

Säihkysilmillä läpi elämän

Koskaan tämä silmieni ”eriparisuus”eli toinen plus- ja toinen miinus näkö ei sinänsä haitannut itseäni. Tarkan työn tekijänä näköä tutkittiin säännöllisesti ja laseja en koskaan ole tarvinnut työhön tai ajamiseen. Säästin näin ollen kymmenet lasit aikojen saatossa. Käytin joskus ”imagolaseja” ollakseni vakuuttaa työroolissa ja koska olen nainen ja ne ovat niin kauniita. Minulle päädyttiin kuitenkin tekemään nelikymppisenä korjaava laserleikkaus nykymenetelmin. Kylläpä tekniikka oli kehittynyt. Siinä ei enää ihmisellä tai inhimillisellä käden koordinaatiolla ollut mitään tekemistä vaan kaikki tapahtuu hyvin kalliilla laitteilla koneen tehdessä leikkauksen. Riskit ovat haihtuneet lähes olemattomiin. Tärkeää on hoitaa hygienia ja leikkauksen jälkeinen jälkihoito. Enää ei ole korviini kantanut edes ongelmia silmäleikkausten jälkeen. Toimenpiteet ovat hyvin kehittyneitä ja luotettavia. Uskoin silmäni hyvin käsiin molemmissa leikkauksissa ja ne ovat olleet parhaita pitkäjänteisiä päätöksiä ja sijoituksia elämässäni.
Terveys arvona

Hymyillen muistelen omia investointejani terveyteen. Minun on hyvin helppo puhua syvällä rintaäänellä terveyden säilyttämisen puolesta. Olenhan tehnyt isoja päätöksiä terveyteni hyväksi. Itseni rakastaminen näkyy konkreettisena terveyteen investoimisella. Tätä samaa haluan antaa muille ihmisille, hyvää oloa ja oman temppelinsä pitämistä mahdollisimman valoisana ja kirkkaana.

Terveys on aina näytellyt sijaa käyttäytymisessäni. Olen tunnistanut, että parhaat sijoitukseni olen aina tehnyt terveyteeni. Silmät ovat sielun peili, ihmiselle valtavan tärkeä kautta ihmisiän. Olen säästynyt lasien käytöltä, saanut pitää tarkan näköni. Minun piti vain olla rohkea jo nuorena ja ymmärtää katsoa tulevaisuuteen. Olen myös investoinut ikänäni lisäravinteisiin, amalgaamipaikkojen poistamiseen ja mentaaliseen terapiaan, terveyteen liittyviin harrastuksiin, kursseihin ja kirjallisuuteen. Uskon, että kaikki hyvä tulee takaisin, kun ihminen huoltaa kehoaan kuin pyhää temppeliä.

Silmät ovat sielun peili ja kertovat meistä paljon. Se, katsonko toista silmiin, kertoo paljon tunteistani ja ihmisyydestäni; koenko häpeää, pelkoa, iloa, rakkautta, syyllisyyttä, vihaa. Silmät- niin arvokkaat, niin täynnä ikuista toivoa ja luottamusta, rakkautta.

Terveys arvona on minulle niin tärkeä, että minun piti kokea työpahoinvoinnin olot ympärilläni ja motivoitua siten opiskelemaan alanvaihtoa hyvinvoinnin, terveysliikunnan ja luonnon puolelle. Liike-elämä on monin paikoin muuttunut arvoiltaan kylmäksi pelikentäksi. Tosin kestävän kehityksen ja eettiset arvot kantavat yritykset menestyvät, niin uskon. Olen rohkeasti oman itseni ohjaksissa, luotsaten elämääni kohti horisonttia, nauttien koko matkasta.

Näe ja koe luonto ja kauneus

Luonto on kauneudessaan tehnyt minuun syvän vaikutuksen jo lapsena ja aistin luonnon hoitavan vaikutuksen terveydelle. Otan paljon luontokuvia ja haluan kokea luonnon myös hiljaisuudessa ja kaikilla aisteilla. Silmät ovat ihmisen tärkeä aisti nähdä maailman värit ja moniulotteisuus ja kokea jotain enemmän mitä sanat eivät osaa edes kuvailla. Visuaalinen maailma on monille ihmisille todella tärkeä itseilmaisun muoto. Itseä puhuttelee suo ympäristönä. Suuri kiitollisuuden aihe on, kun näkee ja aistii luonnon kauneutta, pysähtyy läsnäoleviin hetkiin.

Hiljaa kuin sisäjärvi metsien uumenissa, järvi, joka vähin äänin kohtaa kesän, talven, syksyn ja kevään, hiljaa näkee usvan lepäävän yllään iltaisin, pimeän lankeavan, sarastuksen nousevan, auringon häikäisevän kesäpäivänkorkeudestaan, vaieten katselee talven pitkää varjoa, järvi, joka ääneti näkee saraheinän leviävän rantaveteen, osmankäämin ilmaantuvan nuppeineen, kurkien askeltavan yli marjoista punaisen hetteikön, sammalen ryhtyvän täyttämään viimeistä avointa silmää, järvi, joka voivottelematta suostuu kasvamaan umpeen ja katoamaan. (suom. Pentti Saaritsa)


64 views0 comments

Recent Posts

See All