Istumatyöläisen niska-ja hartiaseutu kuntoon

Updated: Aug 1, 2020


Asahi tuo avun niska- ja hartiavaivoihin

Niskan ja selän vetreytyminen on usein ensimmäinen asahin terveysvaikutus.

Itselläni alkoi kuutisen vuotta sitten jumitykset niska-hartiaseudulla asteittain hellittää asahi harrastuksen myötä. Vielä alkuvuosina tunsin lievää huimausta joissakin liikkeissä. Nyt oireilu ja kireys on poissa. Asahi hoitaa myös liikkuvuutta ja notkeutta, jota itseltäni puuttui ennen. Ehdin tehdä pitkän työuran istumatyöläisenä. Taukoliikuntaan ja terveyden ennalta hoitamiseen ei juuri kiinnitetä huomiota istumatöissä. Havahduin terveyteni suhteen, kun työterveyshoitaja sanoi vuositarkastuksessa, että finanssialan työntekijöistä suuri osa on todella huonossa kunnossa tuki-ja liikuntarangan osalta eläkkeelle jäädessään. Löysin asahista avun. Teen lajista innostuneena sitä nyt osana hyvinvointityötäni. Työni sisältää ulkoilua luonnossa, seisomista ja istumista. Teen töitä entistä terveemmin. En halua polttaa kynttilää molemmista päistä.

Hyvinvointia, tasapainoa, yhteyttä

Asahi tuo elinvoimaista oloa, terveyttä, virkeyttä ja valppautta. Asahi on hyvin arkinen ja käyttökelpoinen laji. Keskittyneesti tehtävä Asahi-harjoitus tähtää rauhallisen olotilan saavuttamiseen ja hermoston rauhoittumiseen. Olennaista on oikeanlainen seisoma-asennon linjaus. Jos osaisimme seistä ja istua oikein, koko lajia ei edes tarvittaisi. Keskittyminen läsnäoloon omassa kehossa tekee mielen tietoiseksi fysiologisista olotiloista. Aistit terävöityvät huomaamaan, milloin olisi hyvä pitää tauko istumisesta tai vaihtaa asentoa.

Liikkeet opettavat nostamaan oikein selkää rasittamatta. Ne opettavat oikeaa linjausta, ryhdin ja tasapainon hakemista voi harjoitella päivittäin vaikkapa toimistotöiden lomassa kopiokoneelle mentäessä, kaupan kassajonossa, bussipysäkillä odottaessa. Keinuvat ja pumppaavat liikesarjat laittavat jalan lihakset töihin, kyljet saavat kyytiä. Kun liikkuvuus kasvaa, kädet ja selkä voivat paremmin ja keuhkoillekin jää enemmän tilaa. Säännöllisesti tehtynä Asahi tuo merkittävää terveysvaikutusta.

”Suomalainen aamuvoimistelu”

Suomalaiset asiantuntijat ovat kehittäneet kyseisen täsmällisyyteen pyrkivän terveysliikuntamenetelmän. Asahi syntyi, kun suomalainen erikoislääkäri, filosofian dosentti sekä kaksi karate,- taiji ja qiqong valmentajaa ottivat asiakseen risteyttää länsimaisen fysioterapian ja itämaiset aamuvoimistelulajit. Liikkeet on suunniteltu niin selkeiksi ja yksinkertaisiksi, että lähes jokainen pystyy niitä toteuttamaan jo ensimmäisellä harjoituskerralla. Jos on erityishaasteita, kuten selkäkipuja, Asahi terveysliikunnassa kuunnellaan itseä ja tehdään liikkeet tai ollaan tekemättä jotkut niistä oman tuntemuksen mukaan, itseä kuunnellen. Asahi harjoituksia tehdään pehmeästi pumpaten, polvista ja nilkoista joustaen Pumppaaa liike avaa faskiakalvot ja saa nivelnesteet virtaamaan. Plantaarifaskiirista, akillesjännevaivoista tai jopa nivelrikosta kärsinyt on saanut asahista avun.

Lajin terveysvaikutukset tulevat siitä, että se vahvistaa ja lisää liikkuvuutta koko kehossa niskasta nilkkoihin Tuki-ja liikuntaelimistön rakenne paranee, jalat ja tasapaino vahvistuvat, ryhti oikenee luonnolliseksi asahin harrastamisen myötä. Tavoitteena on tasapainoinen ja toimiva keho, jossa ei ole asentovireitä eikä lihasjumeja. Asentoaistit kehittyvät ja tällöin opit oikaisemaan kehosi neutraaliasentoon, jossa keuhkoilla, sydämellä ja ruuansulatuselimistöllä on tilaa toimia ja tehdä työnsä. Tasapainon ja asentotietoisuuden kehittyminen ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia. Asahi sopii erityisen hyvin myös vanhuksille ja tasapainoa vaativien lajien harrastajille. Erityisryhmät kuten astmaatikot ovat saaneet myös apua asahista.

Henkinen rauhallisuus ja ruumiillinen rentous

1)Liikkeet tehdään rauhallisen hengityksen tahdissa. Runsas, mutta normaali hengitys hapettaa veren hyvin. Liiallisen hiilidioksidin poistuessa veren ja kudosten happamuus lievittyy.

2) Koko keho on mukana yksittäisessä liikkeessä- kehon liikunta koordinoituu harmoniseksi. Liikunnallinen taito paranee, jolloin tapaturmariski pienenee. Niska-hartiaseutua lähinnä rentoutetaan. Selkä kuntoutuu ja jalat vahvistuvat. Tasapainoa ja asentoergonomiaa harjoitetaan.

3)Mieli on mukana harjoituksessa, esim. luontomielikuvien avulla. Kehon tuntemuksiin ”ankkuroitumalla” saadaan mieli rauhoitettumaan. Tällöin stressaavat ajatukset poistuvat. Harjoituksen tuottama henkinen rauhallisuus ja ruumiillinen rentous siirtyvät arkielämään.

4) Erikoisvarusteita ei tarvita. Tavalliset väljät vaatteet, missä on hyvä tehdä laajoja kehollisia liikkeitä sopivat hyvin. Lyhyt harjoitus ei hikoiluta niin paljon, että tarvitsee käydä suihkussa. Menetelmää voi harjoittaa missä vain. Luonnossa tehtynä tulee hyödyksi myös voimautuminen. Hengityksen ja kehollisten liikkeiden avulla saa vointinsa nopeasti hallintaan, kunhan menetelmän oppii.

Mitä Asahi on?

Asahi kehonhuoltoa kuvaavia asioita ovat hidas, rauhallinen liike, aistiminen ja kehotietoisuus itseään kuunnellen. Se on hyvin matalan kynnyksen kehonhuoltoa. Liikkeet ovat koko kehon laajuisia ja kehon pystylinjaus ja hyvä asento maan vetovoimaa vastaan tuo perusergonomian, joka on kaikkien opittavissa. Keholliset liikkeet ovat avautuvia ja sulkeutuvia. Ominaista on juurtuminen maahan, kehon hyvä linjaus, vakaus ja tasapaino. Hengitys ja mielikuvien voima ovat tärkeä osa keho-mieli liikettä. Liikkeelle ominaista on virtaavuus ja jatkuvuus. Syvempää liikkeen oppimista tapahtuu koko elinikäisen. Voima kulkee jaloista selän kautta käsiin. Dynaamisessa rentousmenetelmässä kehon rentous- ja jännitystiloja havainnoidaan ja tutkitaan. Harjoitus tekee mestarin:)

*Tietoiskussa on käytetty lähteenä Susanna Viljasen "Terveysliikuntaa itämaiseen tapaan" Tampereen Tammelan Apteekin asiakaslehti 04/2018 ja Asahi Nordic Asahi Health-"suomalainen aanuvoimistelu" artikkeleja. Muu aineisto on asahikouluttaja Timo Klemolan sekä pitkäaikaisen asahiohjaajani Riikka Nevalaisen opeista koottua.

Asahi-Vuokko (Facebookissa)


47 views0 comments

Recent Posts

See All